Boek: En mijn tafelheer is Plato

kijkmagazine

31 October 2010 13:00

Met En mijn tafelheer is Plato geeft Rob Wijnberg andermaal een filosofisch kijkje op de actualiteit.

Goed, het is altijd een beetje gemakkelijk: een boek dat is samengesteld uit eerder verschenen columns en opiniestukken uit kranten en tijdschriften. Daarnaast blijft het geheel vrijwel zonder uitzondering aanvoelen als ‘bij elkaar geveegd’; ook met een nieuw voorwoord en wat aanvullingen hier en daar wordt zo’n verzameling teksten nooit écht een mooi geheel. Maar, zo bewijst Rob Wijnberg met En mijn tafelheer is Plato: als de teksten an sich maar interessant genoeg zijn, is dat allemaal best door de vingers te zien.

In zijn nieuwe bundel doet Wijnberg wat hij al eerder deed in Nietzsche en Kant lezen de krant (2009): het nieuws bekijken door een filosofische bril. Klassieke én recentere denkers worden van stal gehaald, van Oude Griek Plato tot Amerikaan John Rawls, en van Duitser Immanuel Kant tot Nederlander Ad Verbrugge. Stoffig en saai? Absoluut niet; daar zorgen Wijnbergs vlotte, scherpe pen wel voor, in combinatie met de actuele onderwerpen. Zoals: is Cohen wel een ‘multicultiknuffelaar’ te noemen? Wat moeten we aan met het ‘met de kennis van nu’ van Balkenende? En wat is precies het probleem van de Republikeinen met Obama’s zorgwet?

Bovengenoemde voorbeelden maken wel één probleem duidelijk: een boek als dit wordt met de maand minder actueel. Toen de oorspronkelijke stukken verschenen in NRC Handelsblad en nrc.next, speelden ze in op zaken die toen in het nieuws waren. Nu moet de lezer al af en toe even in zijn geheugen graven bij het begin van een nieuw hoofdstukje: ‘Oh ja, daar maakten we ons toen druk over.’ En over een halfjaar zal dat alleen maar erger zijn geworden.

Toch maar overslaan dus, dit boek? Nee, dat zou zonde zijn; daarvoor is wat Wijnberg te melden heeft te interessant. Liever dus En mijn tafelheer is Plato zo snel mogelijk in huis halen, nu het besproken nieuws weliswaar niet meer heet, maar wel nog lauw tot lekker warm te noemen is.

paperback | 320 pagina’s | De Bezige Bij | € 18,90 | ISBN 978 90 234 5841 8


Meer Nieuws