Pokkenvirus gevonden in onbeveiligd lab

KIJK-redactie

09-07-2014 13:00:04

Onderzoekers hebben het pokkenvirus ontdekt in een onbeschermd laboratorium in Amerika. Vormt dit een bedreiging voor de bevolking?

Toen onderzoekers een oud laboratorium in de Amerikaanse plaats Bethesda schoonmaakten, deden ze een merkwaardige ontdekking. Ze zagen namelijk flesjes daterend uit 1950 met het label ‘variola’, oftewel: pokken. En dat terwijl het lab niet veilig genoeg is om het virus – verantwoordelijk voor een uiterst besmettelijke ziekte die naar schatting 300 miljoen mensen in de twintigste eeuw het leven heeft gekost – onder te brengen.

Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) heeft de flesjes in beslag genomen en overgebracht naar een veilig laboratorium in Atlanta. Onderzoekers constateerden hier dat de potjes inderdaad DNA van pokken bevatten. Ze onderzoeken nu of mensen nog ziek kunnen worden van het virus. Dit moet over twee weken duidelijk worden.

Is het dan nog wel verantwoord om in het laboratorium in Bethesda te werken? Volgens het CDC wel. Er is namelijk geen aanwijzing dat het virus uit de flesjes is gelekt. Hierdoor vormt het geen bedreiging voor de werknemers van het lab en de rest van de bevolking. Gelukkig blijft het pokkenvirus, dat de mensheid eeuwenlang heeft geteisterd, ons dus (vooralsnog) bespaard.

Bron: NPR

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: CDC/James HicksPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws