Polaris Prospecting Bot bijna klaar voor X Prize

André Kesseler

11 October 2012 13:00

Het Amerikaanse Astrobotic Technology heeft een prototype van een maanvoertuig in elkaar gesleuteld waarmee het een gooi naar de Google Lunar X Prize wil doen.

De Google Lunar X Prize (ook wel Moon 2.0 genoemd) is een wedstrijd die moet leiden tot de eerste particuliere maanlanding. Google heeft 20 miljoen dollar (het totale prijzengeld is 30 miljoen dollar) klaarliggen voor het eerste team dat een onbemand voertuig in het maanstof zet. Dat moet vervolgens minstens 500 meter over de maan voortbewegen en hogeresolutiefoto’s en -videobeelden naar de aarde terugsturen. Inmiddels zijn er maar liefst 29 deelnemende teams uit zeventien landen.

Een van de deelnemers, het Amerikaanse team Astrobotic Technology (gelieerd aan de Carnegie Mellon-universiteit), heeft als een van de eerste een prototype klaar. Het voertuig heet de Polaris Prospecting Bot. Het apparaat is voorzien van vier wielen en drie verticale zonnepanelen die samen 250 watt kunnen leveren. De maanrover heeft een 3D-camera, een lasernavigatiesysteem en een boorsysteem waarmee hij, op zoek naar water, een meter in het maanoppervlak kan doordringen.

De Polaris wordt de komende drie maanden uitgebreid getest en het is de bedoeling dat de rover komend jaar al met een SpaceX Falcon 9-raket naar de maan wordt geschoten. Astrobotic Technology wil dan meteen van de gelegenheid gebruik maken om met de Polaris de Apollo 11-landingsplaats in de Sea of Tranquility (Mare Tranquillitatis) te bezoeken.

Overigens is er ook een ‘Nederlandse’ deelnemer: White Label Space, een internationaal team met het hoofdkantoor in het Nederlandse lucht- en ruimtevaartbedrijf AOES Group BV in Noordwijk.

De deadline voor de Google X Prize is 2015. Als geen enkel team vóór het eind van dat jaar de missie met succes volbrengt, vervalt de prijs.

Specs Polaris Prospecting Bot

  • Lengte: 244 centimeter
  • Breedte: 213 centimeter
  • Hoogte: 167 centimeter
  • Wielen: 60 centimeter hoog, composietmateriaal
  • Snelheid: 30 centimeter per seconde (1,1 km/u)
  • Leeg gewicht: 149,7 kilogram
  • Laadvermogen: 68 kilogram

Bronnen: Science DailyPulse Popular Science

Beeld: Astrobotic Technology










Meer Nieuws