Poll: verbod op autonome wapens?

Naomi Vreeburg

02-02-2016 09:00:50

Bijna driekwart van de kijkmagazine.nl-bezoekers is van mening dat autonome wapens niet thuishoren op het slagveld.

De manier waarop we oorlog voeren gaat veranderen. Niet alleen worden soldaten steeds meer uitgerust met high-tech snufjes, ook wordt er nagedacht over de inzet van autonome wapens. Maar hoe denken de bezoekers van deze site over autonome wapens? Zijn ze fel tegen of zien ze het nut er eigenlijk wel van in? We besloten het te vragen in de vorm van een poll.

En de meeste neuzen bleken een kant op te wijzen. Van de 374 stemmers is 73 procent voor het verbieden van autonome wapens. Daarvan geeft 38 procent aan dat software nooit over mensenlevens mag beslissen en 35 procent denkt dat het gegarandeerd uit de hand loopt als autonome wapens hun plaats innemen op het slagveld.

21 procent is van mening dat autonome wapens geen verbod hoeft worden opgelegd. Tweederde van deze groep beargumenteert dat in oorlogen alles is geoorloofd en 7 procent geeft aan dat computers prima beslissingen kunnen nemen in oorlogssituaties. 6 procent had geen mening over deze kwestie.

Meedoen aan een andere poll? Beantwoord dan nu de vraag: ‘Kunnen we binnen twee jaar hoofden transplanteren?’

In KIJK 2/2016 besteden wij aandacht aan de soldaat van de toekomst. Lees het artikel los op Blendle (€) of koop de losse editie van KIJK.

Beeld: USAFPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws