Poppetje leert lopen

André Kesseler

15-07-2017 11:00:49

lopen

Als je de animatie ziet, ben je waarschijnlijk niet onder de indruk… Tot je erachter komt hoe het figuurtje tot leven is gekomen.

Het eenvoudige poppetje is een creatie van DeepMind, Google’s kunstmatige intelligentie-lab. In plaats van dat de onderzoekers het figuurtje precies vertelden hoe het moet lopen en hoe het obstakels moest bedwingen, lieten ze het dat allemaal zelf uitvogelen. De KI-software leerde dus, net als een baby, helemaal uit zichzelf lopen, rennen, klimmen en springen. Dat ziet er erg koddig uit, maar is in werkelijkheid heel knap.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Punten verdienen

Het team van DeepMind werkt daarbij met een techniek die Reinforcement learning (RL) heet. Daarbij leert de software dingen met behulp van een beloningssysteem; wenselijk gedrag (met succes over een horde springen) levert extra punten op, mislukkingen (omkukelen bijvoorbeeld) niet.

Zelfstandig

In de toekomst zou een robot aan de hand van DeepMind-software zelf heel creatieve manieren kunnen bedenken om bepaalde problemen op te lossen. En dat maakt hem dan veel zelfstandiger en dus breder inzetbaar, omdat er niet altijd menselijke operators nodig zijn om met onvoorziene omstandigheden om te gaan.

Bron: Business Insider

Lees ook:Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis