Ook populaire jongeren worden gepest

KIJK-redactie

01-04-2014 16:00:13

Jongeren met een hoge status worden veel meer gepest dan tot nu toe werd gedacht. Daarnaast zijn de negatieve gevolgen van het pesten ernstiger.

Sociologen concluderen dit uit een onderzoek naar pesten op Amerikaanse scholen. De kans om gepest te worden stijgt zelfs naarmate jongeren hoger op de sociale ladder proberen te komen. Pas als ze de top hebben bereikt, wordt de kans aanzienlijk minder. Dit geldt vooral voor meiden. “Die zien elkaar al snel als concurrenten, zeker als ze in populariteit stijgen,” verklaart socioloog Diane Felmlee. “Daarnaast worden meiden eerder door jongens gepest dan andersom.”

Tactische manier van agressie

Volgens de sociologen is het pesten een tactische manier van agressie. Wanneer je iemand aanvalt die al buitengesloten is, levert dat weinig op. Maar als je iemand aanvalt die populairder begint te worden – en daarmee wellicht jou status bedreigt – is er veel meer winst te behalen.

Pesten kan ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van jongeren. Felmlee: “Hoewel jongeren met een lage status over het algemeen vaker worden gepest, hebben de jongeren met een hoge status daar meer last van. Dat komt waarschijnlijk doordat ze dieper kunnen vallen dan jongeren met een lagere status”.

Bronnen: American Sociological ReviewUniversity of California Davis via EurekAlert!

Tekst: Tom Gerrits

Beeld: Diego GrezPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar