‘Pssst! Golfballetje kopen?’

André Kesseler

12 May 2011 09:00

Een golfbal is een golfbal, zou je denken. Maar het Amerikaanse bedrijf Aero-X heeft een oud ontwerp uit de kast getrokken en gaat een ‘nieuwe’ soort golfbal produceren. En die is vooralsnog heel erg illegaal.

Het ontwerp voor de verbeterde golfbal stamt al uit de jaren zeventig. Toen bedacht een Amerikaanse bedrijf de Polara, een golfbal die niet overal dezelfde putjes heeft. Onderzoekers van het bedrijf kwamen erachter dat wanneer je de putjes rond de ‘evenaar’ van een golfbal minder diep maakt dan de rest en ze bovendien dichter bij elkaar plaatst, de baan van de bal rechter blijft. Dat gebeurt zelfs wanneer de golfer de bal slicet, zoals een overgrote meerderheid van de spelers vaak onbewust blijkt te doen. Het bedrijf had dus, in essentie, een zelfcorrigerende golfbal ontwikkeld.

Even leek het gouden handel, tot de U.S. Golf Association in 1981 besloot om de nieuwe bal te verbieden. Desondanks werd het ontwerp in 2005 door het bedrijf Aero-X gekocht en sindsdien is er niet alleen hard aan gewerkt om de bal te verbeteren, maar ook om hem op officiële toernooien toegelaten te krijgen. Inmiddels gaan de eerste ‘illegale’ golfballen in Amerika en Groot-Brittannië alweer over de toonbank. Wanneer de USGA erover gaat beslissen, is nog niet bekend.

Bronnen: Wired

Beeld: Polara


Meer Nieuws