3 techgiganten in de quantumwereld

KIJK-redactie

17 August 2017 10:59

qubits

Quantumbits of qubits kunnen weleens dé informatiedragers van de toekomst worden. Met toepassingen in de quantumcomputer en het quantuminternet. En met nieuwe mogelijkheden waarvan we nu nog geen flauw benul hebben. Deze drie techgiganten zijn al hard aan de weg aan het timmeren in de quantumwereld.

1) Google

Google kocht een onderzoeksgroep op van de Universiteit van Californië in Santa Barbara. Deze groep streeft er nu naar om eind 2017 een quantumcomputer te hebben met vijftig qubits, die niet meer te simuleren is met een gewone computer.

2) IBM

IBM werkt ook toe naar een quantumchip met vijftig qubits, zij het met een minder strakke deadline dan Google. Verder heeft de computerfirma een quantumchip met vijf qubits beschikbaar gesteld aan het grote publiek; wie wil, mag er gratis mee rekenen.

3) Microsoft

Microsoft investeert onder de naam Station Q in een aantal instituten verspreid over de wereld, waaronder de TU Delft. De softwaregigant zet daarbij in op een ander type qubit dan Google en IBM, dat grote voordelen én grote uitdagingen kent.

Dit is een kader uit het artikel ‘Daar komen de qubits!’ te vinden in KIJK 9/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 24 augustus tot en met 20 september.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: USCB

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen