Waarom is een bemande reis naar Mars zo moeilijk?

Laurien Onderwater

20 June 2017 11:00

Mars

Meerdere geluksvogels hebben hun voet al op de maan gezet. Waarom is het dan zo lastig om mensen af te leveren op Mars? 

De rode planeet was al de gedroomde bestemming van de eerste raketbouwers, en in de afgelopen zeventig jaar zijn er meer dan tachtig uitgewerkte plannen gepresenteerd voor een bemande missie naar Mars. Steeds wordt gesteld dat dit binnen een jaar of tien mogelijk moet zijn. Maar de eerste menselijke voetafdruk op Mars is nog altijd geen feit. Waarom is het toch zo lastig om mensen af te leveren op Mars? Drie redenen.

1. Een brug te ver

Mars is veel verder weg dan de maan. Een retourtje naar Mars (inclusief een verblijf op Mars van een paar dagen) duurt met de huidige technologie meer dan anderhalf jaar; naar de maan een aantal dagen. Daarnaast moest de bemanning gewichtloosheid gedurende die hele periode overleven. Bovendien moet zuurstof, water en proviand worden meegenomen. En elke kilo extra betekent een vermenigvuldiging van de brandstof die mee moet.

2. Gevaarlijke reis

Mars is gevaarlijker dan de maan. Naast de stofstormen en meteorietenregens die frequent over het oppervlak trekken, wordt Mars geteisterd door kosmische straling en deeltjes afkomstig van zonnevlammen.  Op een retourtje staan Marsvaarders bloot aan maar liefst twee derde van de maximaal voorgeschreven stralingsdosis voor astronauten tijdens een gehele carrière.

3. Prestige

Er zijn geen echt dringende redenen. De voornaamste drijfveer voor een bemande missie naar Mars is het prestige dat zo’n project met zich meebrengt. De ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie ten tijde van de Koude Oorlog was een ideologische strijd; die drijfveer is er nu niet of nauwelijks meer..

Dit is een kader uit het artikel ‘Mission (im)possible’ te vinden in KIJK 7/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 juni tot en met 19 juli.

Tekst: Lucas Ellerbroek

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Artikelen