ReadingMate laat je rennend lezen

kijkmagazine

17-04-2013 09:00:44

Reading Mate

Een nieuw systeem moet het mogelijk maken om tijdens het rennen op een loopband tekst op een beeldscherm te kunnen lezen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar streven we natuurlijk allemaal naar – en dus sporten we en lezen we boeken. Maar die twee dingen tegelijkertijd doen, is dan weer lastig. Gelukkig heeft technisch bedrijfskundige Ji Soo Yi (Purdue University) daar iets op bedacht: de ReadingMate. Die toont tekst op een monitor zó dat je hem goed kunt lezen terwijl je op een loopband rent.

Een sporter die de ReadingMate gebruikt, draagt een bril met leds die infrarood licht afgeven. Dat licht wordt vervolgens opgepikt door een infraroodcamera, die daardoor weet hoe het hoofd van de renner op en neer beweegt. De tekst beweegt vervolgens mee. Een en ander wordt gecompliceerd door het feit dat we zelf óók compenseren voor onze loopbeweging. Daardoor kun je de tekst niet simpelweg tegelijk met het hoofd laten bewegen. Maar als je een kleine vertraging inbouwt, gaat het wel goed en maakt ReadingMate het makkelijker om al rennende van een scherm te lezen.

Turbulentie

Yi werkt overigens al een tijdje aan zijn ReadingMate. In het nieuwste onderzoek gewijd aan het ding, nu gepubliceerd in het tijdschrift Human Factors, werd voor het eerst de lettergrootte en de regelafstand van de getoonde tekst gevarieerd. Vijftien studenten moesten vervolgens met of zonder ReadingMate tellen hoe vaak de letter ‘f’ in een bepaalde regel voorkwam. Hieruit bleek dat vooral bij kleine letters en dito regelafstanden ReadingMate effectief was.

De vinding is niet alleen interessant voor sporters die hun George R.R. Martin of E.L. James niet weg willen leggen tijdens hun workout. Hij zou volgens Yi bijvoorbeeld ook piloten tijdens turbulentie kunnen helpen om hun displays te lezen, of mensen die zware, flink trillende machines bedienen.

Bronnen: Human Factors, Purdue University

Beeld: Mark Simons/Purdue UniversityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar