‘Recreatief gebruik borstvoeding is ongezond’

KIJK-redactie

19-06-2015 09:00:21

Volgens onderzoekers is het drinken van op internet bestelde moedermelk niet zonder risico’s.

Het is een vreemde, stijgende trend binnen de fitnessfanaten en de superfood community: recreatief gebruik van online bestelde moedermelk. Maar hoe puur natuur het ook mag klinken, volgens Sarah Steele en haar collega’s van de Queen Mary University of London kleven er grote gezondheidsrisico’s aan het drinken van deze borstvoeding.

Online verkoop van moedermelk bestemd voor baby’s is streng gereguleerd, maar de lucratieve handel in het ‘witte goud’ vindt zijn weg via sociale media en postorderbedrijven. Snel geld verdienen is in het laatste geval vaak het motto en daardoor wil de lichaamshygiëne van de moeder, maar ook sterilisatie van de apparatuur en verpakkingen er nog weleens bij inschieten. “Daarnaast weet je als koper in zo’n situatie natuurlijk nooit hoe oud het is en of het überhaupt wel om échte moedermelk gaat”, stelt Steele in haar artikel dat deze week verscheen in de Journal of the Royal Society of Medicine.

Placebo-effect

Naast het gezondheidsrisico van online moedermelk is de positieve uitwerking ervan bij volwassenen nooit wetenschappelijk aangetoond. De toenemende spiermassa bij bodybuilders, het oplossen van erectieproblemen, het versoepelen van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem is volgens Steele niet meer dan een placebo-effect. Bovendien zou het een fabeltje zijn dat moedermelk meer eiwitten bevat dan koemelk.

De risico’s van het drinken van amateuristisch verhandelde moedermelk wegen volgens de Britse onderzoekers dus op tegen het positieve effect dat het zou hebben. Daarom dringen zij er momenteel bij de gezondheidsinstanties op aan om het grote publiek te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen.

Bronnen: Journal of the Royal Society of MedicineSage Publications via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws