Republikein vindt kleurling eerder zwart

kijkmagazine

08 June 2013 13:00

Blank of zwart?

Een Republikein zal eerder dan een Democraat het gezicht van iemand van gemengde afkomst beoordelen als zwart, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De one-drop rule heet het in de VS: het idee dat je, als je ook maar één drupje Afrikaans bloed hebt, als zwart wordt gekwalificeerd. Maar is er ook verschil tussen Republikeinen en Democraten (oftewel: conservatieve en liberale Amerikanen) op dit vlak? Dat besloten sociaal psycholoog Amy Krosch en collega’s van New York University te onderzoeken.

31 blanke proefpersonen kregen daarom foto’s te zien van mannen, die zich ergens tussen 100 procent blank en 100 procent zwart in bevonden. (Deze foto’s waren met een computer gegenereerde combinaties van één blanke en één zwarte foto, waarbij naar wens één van beide rassen de overhand kon hebben.) Van deze foto’s moesten de proefpersonen zo snel mogelijk kiezen: keken ze naar hun idee naar een blank, of naar een zwart gezicht? Hieruit bleek een verband met politieke overtuiging: Republikeinse proefpersonen beoordeelden blankere kleurlingen als zwart dan Democratische proefpersonen deden.

Amerikaans of Canadees?

Een ander experiment van hetzelfde team, beschreven in hetzelfde artikel, werpt meer licht op dit verschil. Ook bij dit experiment kregen proefpersonen gezichten van kleurlingen te zien, maar deze keer werd erbij vermeld of ze uit de VS of uit Canada kwamen. (In werkelijkheid waren de landen van herkomst willekeurig toebedeeld.) Hieruit bleek dat Republikeinen wel ‘Amerikaanse’, maar niet ‘Canadese’ kleurlingen eerder zwart noemden dan Democraten.

Wat wil dit zeggen? Dat Republikeinen, zo schrijven Krosch en collega’s, “gemotiveerd zijn om de traditionele verdeling op grond van ras die deel uitmaakt van het historisch erfgoed van de VS te verdedigen en in stand te houden”. En dus noemen ze niet in zijn algemeenheid gauwer iemand met een kleurtje zwart, maar alleen als het gaat om personen uit hun eigen land.

Bron: Journal of Experimental Social Psychology, New York University via EurekAlert!

Beeld: Journal of Experimental Social Psychology


Meer Nieuws