Robocop REEM gaat de straat op

Naomi Vreeburg

23 mei 2017 16:00

REEM

Dubai wil meer blauw op straat, maar dan wel in de vorm van mechanische politieagenten.

De eerste dag op je nieuwe baan is altijd even spannend. Je wilt je natuurlijk van je beste kant laten zien en je werk direct goed uitvoeren. Maar ook hoop je dat je goed binnen het team collega’s past en geen vreemde eend in de bijt bent. Dat laatste is wat lastig voor robot REEM. De robocop zal deze week namelijk het (menselijke) politiecorps in Dubai gaan versterken.

Misdaden melden

De humanoïde werd al in 2011 gelanceerd door het Spaanse bedrijf Pal Robotics. REEM werd aanvankelijk opgeleid tot servicerobot. Op vliegvelden, in museums en in ziekenhuizen konden mensen de bot laten weten waarmee hij ze van dienst kon zijn. Dit hoefden ze slechts in te voeren op de touchscreen op de borst van REEM.

REEMDeze touchscreen heeft de robot nog altijd, maar door Pal Robotics is REEM – in samenwerking met de politie van Dubai – toch iets aangepast. Via het schermpje kunnen mensen nu namelijk andere dingen invoeren dan waar hun koffers naartoe moeten worden vervoerd of welk schilderij ze wensen te zien. Ze kunnen bij de nieuwe versie van REEM namelijk onder meer boetes betalen en misdaden melden.

De robot zal overigens eerst zijn werk doen in winkelcentra voordat hij ook daadwerkelijk zijn taak mag uitvoeren op het politiebureau.

Politiebureau zonder mensen

Het inzetten van één enkele politierobot is overigens nog maar het begin. Brigadier Abdullah Bin Sultan gaf twee maanden geleden al aan dat de politie van Dubai in 2030 voor 25 procent moet gaan bestaan uit robots. De stad hoopt dat jaar ook een politiebureau te hebben opgestart waar geen mensen meer werken. Slechts robots.

Een goed idee? Daar zijn de meningen over verdeeld, want zijn de mensen zo vertrouwd met robots dat ze er al misdaden aan durven te melden? Ook kunnen de bots door vandalen worden vernield, waardoor de gerapporteerde diefstallen of mishandelingen misschien wel verloren gaan.

Jetpacks

Overigens is dit idee niet het enige futuristische plan van dit kaliber dat Dubai op poten heeft gezet. Zo wil het land politieauto’s uitrusten met software die criminaliteit moet voorspellen en mochten brandweermannen onlangs hun werk uitvoeren met jetpacks. Je kunt dus niet zeggen dat de stad de toekomst niet omarmt…

Bronnen: New Atlas, Engadget










Meer Nieuws