Robot als redder in nood

KIJK-redactie

03-08-2010 10:00:39

De Japanse Quince is de nieuwste reddingsrobot. Hij zoekt slachtoffers die onder puin liggen en voorziet ze van de eerste levensbehoeften.

Vanaf volgende maand zal Quince worden getest door de brandweer van Chiba City, ten oosten van Tokyo. Quince vindt slachtoffers onder puin waarbij hij tijdens het kruipen meteen een 3D-kaart van de omgeving maakt. Ook heeft hij een op afstand bestuurbare robotarm die hulpgoederen kan brengen zoals water, voedsel of mobiele telefoons. Om de slachtoffers te vinden, gebruikt hij infrarood en CO2-sensors.

Zie dit filmpje voor Quince in actie:

De technische details: Quince is 65 centimeter lang, 48 centimeter breed en 22,5 centimeter hoog. Hij weegt 26,4 kilogram en beweegt met een maximale snelheid van 1,6 meter per seconde (5,7 km/h).

Quince is niet de eerste reddingsrobot. Tijdens de WTC-ramp werden robots al gebruikt om de hulpdiensten bij te staan. In de collectie reddingsrobots is deze ‘mensenversnipperaar’ wel de favoriet:

Bronnen: AFP via Physorg.com, NewLaunches.com

Beeld: The Chiba Institute of TechnologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?