Robot herstelt razendsnel van verwonding

KIJK-redactie

01-06-2015 09:00:52

Kreupele mensen ontlasten hun zwakke been en ‘hinken’ vooruit. Wetenschappers hebben robots nu geleerd om hetzelfde te doen.

Robots die ‘gewond’ raken kunnen gekke dingen gaan doen. Soms beginnen ze in een rondje te lopen of lopen ze totaal de verkeerde kant op. In tegenstelling tot mensen, weten ze niet goed hoe ze verder moeten strompelen met een verwonding. Wetenschappers hebben daar verandering in gebracht. Ze maakten twee robots die ondanks defecten verder kunnen werken.

Landkaart van loopjes

Wanneer wij onze enkel verstuiken, hoeven we niet alle mogelijkheden uit te proberen om toch vooruit te komen. We weten goed wat werkt en wat niet. De wetenschappers gebruikten min of meer dezelfde strategie om kreupele robots te laten herstellen. Ze maakten een uitgebreide ‘landkaart’ van verschillende loopjes. De kaart geeft aan welke loopjes efficiënt zijn en welke minder goed werken.

Als de robot kapot gaat, heeft hij door de kaart al een idee welke loopjes goed zouden kunnen werken. Daardoor kan hij op een intelligente manier verschillende opties gaan testen. Als een bepaalde tactiek niet goed werkt, begrijpt de robot meteen dat passen die er veel op lijken ook niet zullen werken en hoeft hij die niet uit te testen.

Twee minuten

De onderzoekers maakten op deze manier een zespotige robot en een robotarm die ondanks ‘verwondingen’ toch bleven werken. De robots hadden slechts twee minuten nodig om weer goed te functioneren. In het onderstaande filmpje kun je zelf zien hoe dat ging.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De wetenschappers zien toepassingen bij reddingsacties en het blussen van branden. Het risico op verwondingen is daar groot en toch is het heel belangrijk dat de bot op dat moment doorgaat met zijn missie.

Bronnen: Nature, University of Wyoming via EurekAlert!

Beeld: Antoine CullyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws