Robot laat eigen ‘kind’ evolueren

KIJK-redactie

14-08-2015 09:00:25

Een nieuwe robot maakt zelf kleine robotjes en perfectioneert deze generatie op generatie.

Robots worden alsmaar slimmer. En dit bewijzen de techneuten van de Universiteit van Cambridge en ETH Zurich nog maar eens met hun nieuwste mechanische vriendinnetje: een ‘robotmoeder’ die zelf haar ‘robotkinderen’ in elkaar zet, hen kritisch beoordeelt en verder knutselt aan een nog betere volgende generatie.

Natuurlijke selectie

In een serie van experimenten is het Fumiya Iida en zijn collega’s gelukt om de robotmoeder het vermogen te geven de goede en minder goede eigenschappen van haar eigen creaties te herkennen. Dit doet ze door de robotjes een stukje te laten voortbewegen waarbij geldt: hoe sneller, hoe beter. Met die kennis bouwt moeders steeds weer een volgende telg en zo lukt het haar om binnen tien generaties een nakomeling te evolueren die maar liefst twee keer sneller was dan de eerste.

De technici vergelijken het met natuurlijk selectie. “Waar natuurlijke selectie op neerkomt, is voorplanting, beoordeling, voorplanting, beoordeling, enzovoort. En dat is wat onze robot ook doet, maar nu kunnen we het recht voor onze ogen zien gebeuren”, aldus Iida.

Creatief

Het steeds sneller maken van de opvolgende generaties was niet het enige waar moederrobot de onderzoekers mee wist te verblijden. Sommige vormen en bewegingspatronen van de kleuterbots werden namelijk zo ingewikkeld dat moest worden toegegeven dat een mens ze nooit had kunnen creëren.

Iida stelt dat het ontstaan van intelligentie een van de grootste vraagstukken uit de biologie is, en dat hij in zijn onderzoekswerk met robots de geheimen hiervan wil ontrafelen. Verder geeft hij aan dat robots nu vooral nog worden gebruikt voor productiewerk met veel herhalingen, maar dat hij ze liever innoverend en creatief bezig ziet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: PLOS One, Wired

Beeld: DJ Shin/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes