Robot schenkt biertje en opent koelkast

kijkmagazine

2013-05-30 09:00:40

Robot schenkt bier

Amerikaanse wetenschappers werken aan een robot die voorspelt wat iemand gaat doen. Vervolgens probeert hij de helpende hand te bieden.

Iemand die, zonder dat je hem daar zelfs maar om hoeft te vragen, deuren voor je openhoudt of je glas bijvult: af en toe zou het wel lekker zijn. Een nieuwe robot van het Personal Robotics Lab van de Cornell-universiteit doet precies dat, door met een Microsoft Kinect 3D-camera je acties te filmen en te voorspellen wat je daarna gaat doen.

Het onderstaande filmpje laat twee voorbeelden zien. Eerst houdt de robot een koelkastdeur open voor iemand die daar volgens zijn algoritmes iets in wil gaan zetten. Daarna zien we de bot bier in een kopje gieten – eerst zonder rekening te houden met de handelingen van de drinker, daarna door diens acties te filmen, te interpreteren en te voorspellen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat iemand gaat doen, kan de robot vooral goed inschatten op de heel erg korte termijn: handelingen voor de komende seconde schat hij in 82 procent van de gevallen juist in. Maar probeert hij 2 of 10 seconden vooruit te kijken, dan zakt dat percentage naar respectievelijk 71 en 57 procent – en gaat dus de koelkastdeur vaker voor niks open, of bots je er met je pan tegenaan.

Verder zijn de reacties van de robot (de koelkast open doen, meer bier in een kopje gieten) nu nog grotendeels voorgeprogrammeerd. Een robot die helemaal zelf bepaalt wat handig is in een bepaalde situatie (bijvoorbeeld: ‘baasje beweegt wel erg ongecoördineerd; misschien even geen bier meer geven’), is nog iets voor de toekomst.

Bron: Cornell University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde