Robot voert taak uit zonder uitgebreide instructies

KIJK-redactie

23-06-2014 16:00:42

Amerikaanse onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die taken kan uitvoeren zonder dat je ze alles tot in detail hoeft uit te leggen. Een enkel zinnetje is al voldoende om hem te laten doen wat jij wilt.

Trek in een kopje thee, maar geen zin om zelf water te koken? Dan vraag je het toch even aan je robot? Maar ja, dan moet je hem wel heel specifiek en stapsgewijs uitleggen wat hij precies moet doen. Geen stap kan worden overgeslagen, anders snapt de robot het niet meer. Onderzoekers van de Cornell-universiteit brachten hier verandering in. Zij hebben robots geleerd instructies uit te voeren zonder ze alle details te hoeven geven.

Fornuis of magnetron?

Hoe werkt dit? Even een voorbeeldje. Wanneer je tegen een robot zegt “warm water op”, mist hij essentiële informatie: waarin moet het water worden opgewarmd? Voor de nu ontwikkelde robot is dit geen probleem. De onderzoekers hebben hem namelijk met een speciaal computerprogramma geleerd dat hij hier een fornuis of een magnetron voor kan gebruiken. Dit hoef je hem dus niet meer te vertellen.

Vervolgens verkent de robot zijn omgeving: staat er een fornuis of magnetron in de kamer? Hier gebruikt hij een ingebouwde 3D-camera voor. Wanneer een van de objecten aanwezig is, kan hij zijn taak uitvoeren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit gebeurt helaas nog niet altijd zo vlekkeloos als in het bovenstaande filmpje. In 64 procent van de gevallen voert de robot de instructies correct op. Er is dus ruimte voor verbetering, maar het gaat al drie tot vier keer beter dan bij eerder ontwikkelde methodes.

Bronnen: Robotics Science and Systems (PDF), Cornell University via EurekAlert!

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis