Robotarm helpt soldaat wapens dragen

Naomi Vreeburg

31-03-2017 09:04:04

robotarm

Dit opzetstuk houdt het geweer van (Amerikaanse) soldaten altijd paraat. Maar het kan meer.

Heb je de film Aliens uit 1986 weleens gezien? Het Amerikaanse leger waarschijnlijk wel, want het lijkt een ideetje uit de klassieker te hebben gejat. Het Army Research Laboratory (ARL) test namelijk een soort robotarmen uit die militairen moeten helpen hun zware geweer in de aanslag te houden. Net als de soldaten in Aliens.

M240

De arm, gemaakt van koolstofvezel, kan een wapen van maximaal 9 kilogram tillen en de ARL test de prototypes op dit moment in combinatie met het autonome wapen M4A1 carbine. Dit geweer is relatief licht. Maar uiteindelijk moet de robotarm grotere en zwaardere wapens zoals de M249 Squad en het machinegeweer M240 ondersteunen.

De robotarm, die aan beide kanten van een kogelwerend vest kan worden bevestigd, verlicht niet alleen de last van het dragen. Het apparaat ondervangt ook de terugslag van het geweer tijdens het schieten en de ARL test of de schutter er ook accurater mee kan knallen.

Handjes vrij

Bovendien heeft een soldaat vaker zijn handen vrij dankzij de robotarm. Hierdoor kan de militair gemakkelijk een kaart lezen, een radio gebruiken of – je zal er maar last van hebben – kriebelen aan zijn neus. De robotarm houdt het geweer toch wel paraat.

Bronnen: Popular Mechanics, news.com.auPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis