Robotje knalt uit het water

Naomi Vreeburg

14-09-2019 08:59:28

Een kleine explosie laat de AquaMAV het water uit springen om 26 meter verder terecht te komen.

Vliegende vissen ontwikkelden in de loop van de tijd een indrukwekkend, lang paar vleugelachtige borstvinnen die hen kunnen laten opstijgen uit het water om aan roofdieren te ontsnappen. Bij een gunstige wind leggen ze dan wel een paar honderd meter boven het wateroppervlak af. De AquaMav haalt deze afstand niet, maar het robotje – ontwikkeld door Britse wetenschappers – doet zijn best.

Het team publiceerde hun bevindingen deze week in het vakblad Science Robotics.

Lees ook:

Chemische reactie

De ‘vliegende’ robotvis beschikt over een kleine tank die volloopt met water als hij bijvoorbeeld in een meertje belandt. Daarnaast is AquaMAV, zoals de drone is gedoopt, voorzien van een verbrandingskamer waarin 0,2 gram carbid aanwezig is. Wanneer dit chemische poeder in aanraking komt met water, ontstaat ethyn (ook wel acetyleen genoemd). De explosieve uitzetting van dit gas knalt de robot omhoog.

Op deze manier weet de drone 26 meter verder te komen. En dat ziet er zo uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Leuk ding, maar wat moet je ermee? De onderzoekers noemen vooral één praktische toepassing: watermonsters verzamelen. De robot vliegt naar de plaats van bestemming, neemt snel een sample op een plek waar mensen moeilijk bij komen, en lanceert zichzelf vervolgens terug naar de kant. Het apparaatje kan meerdere keren omhoog schieten, dus het nemen van verschillende monsters per vliegtochtje is mogelijk.

Boorplatforms

Het team heeft het robotje getest in het lab, in robotjeeen meer en in een golfslagbad waar het bewees onder relatief lastige omstandigheden uit het water te kunnen springen. Dit is mogelijk door de enorme kracht die het 160 gram wegende, springgrage vliegtuigje opwekt: 25 keer zijn eigen gewicht.

De volgende tests worden overigens nog uitdagender voor het robotje. De onderzoekers zullen hem op de proef stellen rond koraalriffen en boorplatforms op zee. Is wel weer wat anders dan een golfslagbadje.

Bronnen: Science Robotics, New Atlas, De Ingenieur

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?