3 robotrechtendrama’s

KIJK-redactie

06 March 2018 10:59

Robots worden steeds slimmer en spelen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Betekent dit dat we ze ooit rechten moeten gaan geven? Deze vraag kan indringende televisieprogramma’s en films opleveren. Drie voorbeelden.

1) I, Robot (1964)

In deze aflevering uit de serie Outer limits (en zijn remake uit 1995) staat de robot Adam terecht omdat hij zijn eigenaar heeft gedood. Het blijkt een ongeluk te zijn geweest tijdens het leerproces van de robot, maar daar kan de jury uiteindelijk geen begrip voor opbrengen: Adam moet ontmanteld worden.

2) The measure of a man (1989)

In deze klassieke aflevering van Star trek: The nextgeneration wil een wetenschapper de intelligente, mensvormige robot Data uit elkaar halen om te zien hoe hij werkt. Een rechtszaak volgt waarin moet wordenbepaald in hoeverre Data het recht heeft zich daartegen te verzetten.

3) The bicentennial man (1999)

Komiek en acteur Robin Williams speelt in deze verfilming van het gelijknamige verhaal van Isaac Asimov een huisrobot die een zelfbewustzijn ontwikkelt. Vervolgens moet hij strijden voor het recht om voor de wet als mens te worden gezien.

Dit is een kader uit het artikel ‘De robotemancipatie’ te vinden in KIJK 4/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 maart tot en met 18 april.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: iStock

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier


Meer Artikelen