Robots als bewakers in Koreaanse gevangenissen

KIJK-redactie

03-12-2011 13:00:12

Binnenkort staan er in Zuid-Korea geen mensen maar robots op de uitkijk bij gevangenissen. Onderzoekers hebben deze bewakerrobots gecreëerd om vooral ’s nachts menselijke cipiers bij te staan.

Om het werk van bewakers wat te verlichten, hebben wetenschappers uit Zuid-Korea robots van 1,5 meter groot gemaakt die in de late uurtjes taken overnemen van mensen. De bots rijden op vier wieltjes en hebben sensors waarmee ze vreemd gedrag, zoals geweld en zelfmoordneigingen, kunnen waarnemen. Dit melden ze vervolgens bij een menselijke officier.

De robots gaan dus niet ingrijpen en problemen oplossen; ze zijn er alleen om te helpen met het opsporen van problemen. Dit benadrukt wetenschapper Lee Baik-Chul van de Kyonggi-universiteit, die het onderzoek leidt. Zodra menselijke collega’s meldingen krijgen van abnormaal gedrag, kunnen ze via de robot praten met gevangenen terwijl ze zelf veilig in een comfortabele stoel zitten. Het is de bedoeling dat op deze manier geweldloos problemen kunnen worden opgelost.

Om te kijken of het allemaal volgens plan gaat werken, is er in maart 2012 een eerste proef met drie robots in een gevangenis in de plaats Pohang. Tegen die tijd is ook het uiterlijk van de robots afgemaakt, zodat ze een vriendelijke indruk maken op de gedetineerden. Mocht de proef een succes zijn, dan zullen we over een aantal jaar heel wat robotcipiers rijker zijn.

Bronnen: AFP via PhysOrg.com, news.com.au

Beeld: Brad.K/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws