Robots gaan koraalriffen repareren

André Kesseler

20-04-2013 13:00:08

Het gaat al jaren niet goed met de koraalriffen en dus wil een team van wetenschappers robots inzetten om de schade te herstellen.

Geschat wordt dat al 20 procent van alle koraalriffen ter wereld verloren is gegaan door onder meer de sleepnetten waar grote trawlers de oceanen mee leegtrekken. Omdat koralen nogal langzaam groeien, bedachten zeebiologen en robotdeskundigen van de Heriot-Watt University in Edinburgh de Coralbots, die de riffen bij het herstel kunnen helpen.

coralbot (1)

Projectleider Lea-Anne Henry legt uit: “Koraal kan zich herstellen, maar dat gaat heel langzaam. Als je op verschillende plekken levende stukjes koraal kunt verzamelen en die op bepaalde plekken dicht bij elkaar plaatst, gaat dat herstelproces veel sneller en kun je een rif repareren.” Als duikers dat doen wordt dat een duur en moeizaam proces. Maar het is een uitgelezen klus voor de Coralbots die in zwermen rond een beschadigd rif kunnen worden uitgezet.

Er is al een prototype getest dat autonoom kan navigeren en er is een visual recognition system ontwikkeld, dat stukjes koraal kan herkennen. Het team probeert via de crowdfundingsite Kickstarter 107.000 dollar (82.000 euro) bijeen te brengen om de robotarmen te kunnen bouwen en de software te maken die de robots in staat stelt om samen te werken.

Bronnen: WiredKickstarter, Heriot-Watt University

Beeld: Heriot-Watt University, Toby HudsonCC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws