Roken laat sporen na in DNA

KIJK-redactie

07 November 2012 16:00

Sigaret

Onderzoekers hebben ontdekt dat rokers blijvende sporen achterlaten in hun DNA. De erfelijke informatie in het bloed wordt door een jarenlange verslaving chemisch aangetast.

Iedereen kent de plaatjes van gitzwarte longen op sigarettenpakjes. Dat roken echter ook zijn weerslag heeft op het menselijke DNA, is minder bekend. Een nieuwe studie laat zien dat roken sporen achterlaat aan de buitenkant van het DNA zonder de genetische code te veranderen. Dit wordt ook wel epigenetische modificatie genoemd.

Bloedmonsters

Uit bloedmonsters van testpersonen bleek dat delen van bepaalde genen veranderd waren. Als iemand stopte met roken, verdwenen die sporen voor een groot gedeelte weer, maar nooit helemaal.

Wetenschappers hopen met dit nieuwe onderzoek in de toekomst beter vast te stellen welke invloed roken op het vormen van kanker heeft. Daarnaast zullen studies naar rookgewoontes van mensen nauwkeuriger worden. Waar voorheen mensen altijd vragenlijsten – waarmee kan worden gesjoemeld – in moesten vullen, kan men nu gemakkelijk iemands DNA-informatie checken.

Naar aanleiding van deze ontdekkingen zal er ook worden gekeken naar de invloed van alcohol op het DNA. Liegen over je rook- en alcoholverslavingen zit er over een tijdje misschien dus niet meer in.

Bron: NCRI, Cancer Research UK

Beeld: William Picard










Meer Nieuws