Filmpje: Sinterklaassurprise van Rolf Hut

Naomi Vreeburg

01-12-2015 11:00:11

Een apparaat bouwen uit huis- tuin en keukenspullen; hier is MacGyver-wetenschapper Rolf Hut een kei in. Hij toonde een aantal creaties op KIJK Live! in Utrecht.

Nog een Sinterklaassurprise in elkaar flansen? Wetenschapper en schrijver Rolf Hut (TU Delft), onder meer bekend als een van de auteurs van de Volkskrant-rubriek ‘De maakbare wereld’, weet er wel raad mee. Door middel van tinkeren heeft hij een briljant exemplaar in elkaar geknutseld. En dat toonde hij ons op de vorige editie van KIJK Live!

Maar wat is tinkeren precies? Hut legt het uit met een voorbeeld. “Ik wilde een hip sta-bureau, maar ik had A: geen geld en B: geen plek voor om ergens in mijn huis kwijt te kunnen”, vertelde Rolf Hut. “Dus ik had besloten er zelf één te gaan maken.” Hij haalde bij IKEA twee strijkplanken, twee boekenkastplanken en scharnieren (bij de gamma) en bouwde zijn eigen sta-bureau. Tinkering ten top.

“Als je denkt: dat kan ik allemaal niet. Onzin”, zegt Hut. “Ik geef workshops op basisscholen en daar maken we met kinderen van groep 4, 5 en 6 regenmeters.” Ook gaat de MacGyver-wetenschapper langs middelbare scholen en geeft hij de leerlingen de opdracht om deze regenmeters binnen zes weken beter te maken. “En dat kan iedereen. Als je ze maar zoveel vrijheid geeft.”

Bemoedigend verhaal, maar je wilt nu natuurlijk wel een aantal knutselwerken van Rolf Hut zien – inclusief zijn doordachte Sinterklaassurprise. Dat kan. Bekijk het filmpje hieronder!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze editie van KIJK Live! was de laatste van dit jaar, maar in 2016 kun je (weer) van de partij zijn. Houd deze site in de gaten voor tijd en locatie.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer DIY