Ruimtevaart scherper dan ooit

André Kesseler

07-11-2018 15:59:19

filmmateriaal nasa esa

De NASA en de ESA hebben voor het eerst 8K-filmmateriaal gemaakt van astronauten die in het ISS wonen, werken en onderzoeken.

Onlangs kregen de bewoners van het internationale ruimtestation ISS een nieuw speeltje: een camera die met een vier keer hogere resolutie kan opnemen dan voorheen. De Helium 8K-camera van RED, een digitaal filmbedrijf, kan opnames maken met resoluties van conventionele HDTV tot 8K, dus 8192 x 4320 pixels.

Ter vergelijking: de gemiddelde HD-consumententelevisie geeft een resolutie weer van maximaal 1920 x 1080 pixels en digitale bioscopen komen niet verder dan een resolutie van 2K tot 4K.

Lees ook: De beste ruimtemissies ooit

Toekomst

“Deze nieuwe beelden vertellen het verhaal van de ruimtevaarders in groter detail dan ooit tevoren”, zegt Dylan Mathis, communicatiemanager voor het International Space Station Program bij NASA’s Johnson Space Center in Houston. Volgens Mathis kijkt hij uit naar de beelden die in de toekomst met de nieuwe camera worden gemaakt.

Dit zijn de eerste opnamen. Enjoy.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: NASA

Beeld NASA/ESA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis