Rups inspireert tot rollende robot

Marysa van den Berg

30 April 2011 13:00

Het verdedigingmechanisme van de rups van de netelmot heeft Amerikaanse wetenschappers geïnspireerd tot de ontwikkeling van een rollende robot.

Als de rups van de netelmot wordt lastiggevallen, ontwijkt hij het gevaar door vliegensvlug achterover te rollen (ook wel een ballistische rol genoemd). Huai-Ti Lin en collega’s van de Tufts-universiteit bestudeerden hoe het beestje dit doet met behulp van vertraagde beelden. Dit bracht ze op het idee om een robot te ontwikkelen die deze rolbeweging nabootst: de GoQBot. Zie het filmpje hieronder:

De 10 centimeter lange GoQBot bestaat uit een flexibel siliconenlijfje met vormgeheugenlegeringen als ‘spieren’. Die legeringen zijn in staat om bij verhitting (door middel van elektrische pulsen) snel samen te trekken. Zo gaat de robot binnen 0,2 seconden van stilstand tot het rollen met een snelheid van een halve centimeter per seconde. Daarnaast kan GoQBot voortkruipen als een rups.

De door DARPA gefinancierde flexibele robot kan weleens een bijzondere toevoeging  zijn aan het toch al groeiende arsenaal aan robottechnologie van het leger. Vooral de mogelijkheid om zijn beweging te veranderen, maakt de GoQBot gewild. Denk maar aan het kruipen door kleine ruimtes, om vervolgens in open terrein snelheid te maken met de ballistische rol.

Meer beelden van de rollende GoQBot:

Bronnen: Scientific American, ScienceNOW, Bioinspiration & Biomimetics

Beeld: Huai-Ti Lin/Tufts-University


Meer Nieuws