Rus bouwt nieuwe taser

André Kesseler

26 May 2010 16:00

Een Rus is van plan om een nieuwe generatie elektroshockwapens te bouwen. Maar of hij daarmee de Amerikaanse concurrent kan verslaan…?

Bestaande tasers werken met twee elektroden die je tegen de huid van de aanvaller drukt of met kleine darts die je in zijn richting schiet. De laatste zijn voorzien van dunne draadjes waarlangs de stroomstoot naar ‘de vijand’ wordt gebracht.

Oleg Nemtyshkin vindt dat dit beter kan. Hij wil van de elektroshockapparaatjes een soort non lethal langeafstandswapens maken die meerdere keren kunnen worden afgevuurd.

In tegenstelling tot de normale tasers zijn de draden in Nemtyshkins wapen niet geïsoleerd en dus een heel stuk lichter, waardoor de darts veel minder weerstand ondervinden en nauwkeuriger worden. Bovendien gaan de productiekosten omlaag en hoeft de ‘munitie’ geen zestien euro, maar nog slechts een euro of drie te kosten. Een belangrijke besparing in een land als Rusland, waar het maandloon voor een politieagent zo’n 600 euro is.

De tweede belangrijke innovatie is de schok zelf. Bestaande wapens, zoals die van Taser International, dienen vijf seconden lang elektrische schokken toe die het slachtoffer tegen de grond werken. Na die vijf seconden kan die persoon weer opstaan en moet de trekker opnieuw worden overgehaald om een tweede stoot te geven. Het wapen van Nemtyshkin gebruikt een elektrische puls van een andere frequentie die slechts een honderdste seconde duurt, maar de tegenstander meer dan twintig seconden uitschakelt.

De Rus heeft inmiddels een Amerikaanse zakenpartner gevonden en gaat de komende maanden proberen de laatste technische problemen uit de weg te ruimen. De grootste uitdaging zal zijn om ervoor te zorgen dat de twee draden elkaar tijdens de vlucht niet raken en er een ontlading plaatsvindt. Nemtyshkin heeft er alle vertrouwen in dat dit lukt en hoopt dat het nieuwe wapen, de Stun Ray, later dit jaar in productie kan worden genomen.

De Rus werkt overigens ook aan een nieuw project. De Leyden Gun wordt een soort paintballgeweer dat pijlen verschiet. De pijlen zijn niet gedraad, maar voorzien van een hoog-voltaïsche condensator die voor het schokeffect zorgt. Het wapen is tot een meter of dertig effectief en moet een alternatief worden voor de rubberkogels die de oproerpolitie nu vaak gebruikt.

Het zal lastig worden om een marktaandeel te veroveren, want Taser International is een grote, rijke concurrent die de met de Leyden Gun  vergelijkbare Taser XREP (zie afbeelding beneden) en de met de Stun Ray vergelijkbare Taser X3 in het assortiment heeft. Goedkoper, net iets slimmer, en niet-Amerikaans zullen de belangrijkste verkoopargumenten van de Rus worden.

XREP

Beeld: Taser International


Meer Filmpjes