Rusland laat supersub te water

André Kesseler

27-04-2019 08:59:12

supersub rusland onderzeeboot belgorod

Project-09852, één van ’s werelds grootste onderzeeboten, was min of meer een ongelukje.

De romp van de nogal forse onderzeeboot meet van kop tot staart 184 meter. Ter vergelijking: de Nederlandse dieselelektrische onderzeeboten uit de Walrusklasse komen niet verder dan 68 meter. Hij is qua waterverplaatsing dik 62 procent groter dan de Amerikaanse Ohio-klasse (30.000 ton tegen 18.750 ton). Maar de Belgorod is in meer opzichten een heel bijzonder exemplaar.

Lees ook:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Speciale missies

Toen de romp werd gebouwd, was het de bedoeling dat de onderzeeboot er eentje zou worden in de Oscar II-klasse, die onder meer kruisraketten kan lanceren. Maar door allerlei bezuinigingen binnen de Russische defensie kwam het werk stil te liggen. Nu, jaren later, is toch besloten om de romp af te bouwen. Niet als een ‘normale’ onderzeeboot, maar eentje voor speciale missies.

In 2015 dook deze foto de plannen voor de toen nog uiterst geheime Belgorod, en zijn nucleaire Poseidon-torpedo’s.

De nucleair aangedreven Belgorod wordt een moederschip voor andere onderzeese vaartuigen, zoals de mini-onderzeeër van de Losharik-klasse of een Harpsichord-2P-PM waarmee de oceaanbodem in kaart kan worden gebracht en allerlei vijandelijke onderwatersystemen kunnen worden opgespoord. De Belgorod kan dat soort minionderzeeërs op zijn rug meenemen (achter de toren) of onder zijn buik.

Harmony

Wat de nieuwe megaschuit precies gaat doen, is nog niet bekend, maar volgens analisten worden de belangrijkste taken onderwaterspionage en het aanleggen of in stand houden van het onderzeebotendetectiesysteem HARMONY (foto hieronder).

Dat klinkt relatief onschuldig, maar de Belgorod, goed voor een maximale diepte van dik 500 meter, kan wel degelijk van zich afbijten. Hij is onder meer in staat om de nucleaire Poseidon-torpedo’s (foto hieronder) af te vuren. De bijna 20 meter lange en twee meter dikke sigaren kunnen met een kracht van 133 Hiroshimabommen steden, kustgebieden en havens van de aardbol vegen. En Belgorod heeft zes van die kernwapens aan boord.

Bronnen: Pravda / Popular Mechanics

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes