“Russen werken aan een antiraket-laser”

André Kesseler

2011-06-14 16:00:16

De Amerikanen  stoppen (waarschijnlijk) met de ontwikkeling van een vliegend lasersysteem. Maar de Russen beginnen er net weer aan…

In de VS wordt al sinds de jaren tachtig aan een lasersysteem gewerkt dat vanuit een omgebouwde Boeing vijandelijke raketten uit de lucht kan schieten. Maar na verschillende succesvolle tests in januari en februari van vorig jaar, besloot de Amerikaanse Luchtmacht om er geen geld meer in te stoppen. Volgens Luchtmachtbaas Norton Schwartz omdat het geen operationeel bruikbaar systeem zou opleveren. En dat terwijl de VS al 5,2 miljard dollar in het Airborne Laser-project (ABL) hadden geïnvesteerd.

De Airborne Laser leek zo veelbelovend.

Volgens de website  The Space Review zien spotters in Rusland al sinds 2009 een opmerkelijk vliegtuig rondvliegen en de laatste tijd zijn er steeds meer aanwijzingen dat de Russen aan een eigen lasersysteem werken. Niet zozeer om raketten mee uit de lucht te schieten, maar om vijandelijke satellieten mee te vernietigen.

Het Russische lasertesttoestel de Beriev A-60

Ook dat project, bijgenaamd Falcon Echelon, dateert al uit de jaren tachtig, maar ging door het eind van de koude oorlog en het uiteenvallen van de Sovjet Unie een tijdje in de koelkast. De Russen gebruiken voor hun versie een  Ilyushin Il-76MD transportvliegtuig dat is omgedoopt tot de Beriev A-60.

De laser is alleen niet, zoals bij de ABL in de neus, maar op de romp geplaatst. En dat zou er volgens deskundigen op wijzen dat de doelen van het toestel er ergens boven hangen: in de ruimte dus. Het embleem van het toestel, met daarin een valk, een laserstraal en een satelliet, zou ook weinig aan de fantasie overlaten.

Hoever de Russen ermee zijn is niet bekend. Maar het zou best kunnen dat een systeem waarmee Amerikaanse satellieten gebraden kunnen worden, ervoor zorgt dat de relatie tussen de VS en Rusland weer een paar graadjes frisser wordt.

Bron: Wired

Foto’s: Boeing/Mike Casad/ABL

 

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys