Samsung komt met ‘onbreekbaar’ OLED-scherm

Laurien Onderwater

28-07-2018 12:59:03

Samsung OLED

Klunsjes opgelet: Samsung komt met een OLED-paneel voor de smartphone dat, volgens eigen zeggen, niet kapot te krijgen is.

We’ve all been there: we zitten op de fiets te appen of lopen met dat ding in ons hand te Candy Crushen en dan laten we het dure toestel op de grond vallen. Krak! Het scherm is kapot. En hoewel er genoeg telefoonhoesjes zijn die deze ongelukjes kunnen voorkomen – waaronder dit exemplaar met pootjes – hebben we onze smartphones het liefst ‘hoesjesloos’, want dan zijn ze op hun mooist.

Samsung komt nu met een OLED-scherm, waarvan het Zuid-Koreaanse bedrijf beweert dat hij onbreekbaar is. De bedoeling is dat de Samsung Galaxy-telefoons van 2019 zijn uitgerust met dit nieuwe scherm.

Lees ook: Hoe worden oude telefoons opgeknapt?

Test, test

Samsung kwam een paar maanden geleden al met een voorbeeld van het 6.2 inch-scherm (15,24 centimeter), maar heeft nu eindelijk goedkeuring gekregen van Underwriters Laboratories (UL), een bedrijf dat samenwerkt met de Amerikaanse overheid en onder meer de veiligheid van elektronica test.

Underwriters Laboratories heeft het scherm streng getest volgens militaire standaarden. Zo moest het OLED-display een val van 1,2 meter hoog doorstaan – 26 keer op een rij – evenals temperaturen van 71 graden Celsius tot min 32 graden. Dit alles deed het succesvol en het paneel bleef normaal functioneren zonder schade te hebben opgelopen.

Samsung ging zelfs nog een paar stappen verder en liet het display van een hoogte van 1,8 meter vallen. Ook werd er nog even een paar keer flink op geramd met een hamer zonder enig merkbaar effect op het scherm.

Team Samsung vs. Apple 

De huidige OLED-panelen bevatten nog een deklaagje van glas dat kapot kan gaan. Het nieuwe lichtgewicht scherm van Samsung is veel robuuster en bevat een versterkt kunststof venster. Bovendien kan het hele scherm worden gebogen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tja, allemaal leuk en aardig voor team Samsung (waar de helft van de KIJK-redactie uit bestaat), maar team Apple (de andere helft van de redactie) heeft hier natuurlijk nog niks aan. Boehoe.

Bronnen: Samsung, New Atlas

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes