San Francisco’s beroemdste scheepswrak gevonden

Naomi Vreeburg

12-12-2014 16:00:01

Het schip City of Rio de Janeiro, dat 113 jaar geleden naar de bodem zonk, is een paar honderd meter van de Golden Gate Bridge teruggevonden.

Het is half zes ’s morgens, 22 februari 1901, als het schip SS City of Rio de Janeiro met 210 man aan boord naar de bodem zinkt, vlakbij de Golden Gate Bridge. Het is de ergste schipbreuk in de geschiedenis van San Francisco. Lange tijd was de exacte locatie van het wrak onbekend, maar nu is het vergane schip dan toch eindelijk teruggevonden, 90 meter onder het wateroppervlak.

Deze kleine duikboot ontdekte de locatie van het wrak. © Robert V. Schwemmer/NOAA

Deze kleine onderzeeër ontdekte de locatie van het wrak. © Robert V. Schwemmer/NOAA

Vorige maand leenden twee bedrijven een onderzeeër (zie bovenstaande foto) en bemanning aan een onderzoeksteam van de NOAA. Met een 3D-sonar, een zogenoemde echoscoop, konden de wetenschappers het wrak in beeld brengen. En hoewel het team het vergane schip “een verfrommeld, nauwelijks herkenbare ijzeren gevaarte” noemt, zijn de achtersteven en het voorschip nog duidelijk waar te nemen op de sonarafbeeldingen.

Het wrak werd door een 3D-sonar in beeld gebracht. © Coda Octopus/NOAA

Het wrak werd door een 3D-sonar in beeld gebracht. © Coda Octopus/NOAA

De SS City of Rio de Janeiro maakte sinds 1878 verschillende trips tussen San Francisco en Azië, waar het vele Chinese en Japanse immigranten naar de Verenigde Staten bracht. Zo ook op een mistige dag in 1901. Het schip was al twee maanden op reis toen het terugvoer naar San Francisco. Een paar honderd meter van de Golden Gate Bridge raakte het passagiersschip een rots en zonk binnen tien minuten. 128 mensen, voornamelijk Chinese immigranten, verloren hun leven.

Bronnen: LiveScience, Wired

Beeld (header): San Francisco Maritime National Historical ParkPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws