Satelliet Planck brengt hemel in kaart

kijkmagazine

2010-07-07 16:00:15

De eerste afbeelding van de hemel gemaakt door de Europese satelliet Planck is deze week vrijgegeven door de ESA.

Planck werd vorig jaar gelanceerd met als voornaamste doel het bestuderen van de achtergrondstraling: het licht dat zo’n 380.000 jaar na de oerknal ontstond en dat allerlei mysteriën rond de geboorte van ons heelal kan ophelderen.

ESA, de ruimtevaartorganisatie verantwoordelijk voor de ruimtetelescoop, heeft nu een vroeg resultaat vrijgegeven: bovenstaande afbeelding van de volledige hemel, gebaseerd op gegevens verzameld tussen augustus 2009 en mei 2010. Volgens de bij de missie betrokken wetenschapper Nazzareno Mondolesi laat deze plaat zien dat Planck “heel gezond is en alle instrumenten werken, soms zelfs beter dan verwacht”.

Het meest opvallende deel van de foto is ironisch genoeg vooral dat wat in de weg zit bij het bestuderen van de achtergrondstraling: de lichte band in het midden, veroorzaakt door stof en gas in ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg. Het zal jaren kosten voor deze storende factor van de afbeelding is ‘gepeld’, waarna de eigenlijke achtergrondstraling die erachter zit te zien zal zijn.

Zie ook het bericht NASA-commissie beoordeelt ruimtemissies, waarin Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen de Europese satelliet eerder dit jaar al een veer in de spreekwoordelijke reet staken.

Bronnen: ESA, ScienceNOW

Beeld: ESA/LFI & HFI ConsortiaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's