Satellietbeelden tonen vorming van eiland

Naomi Vreeburg

26-07-2017 09:00:33

eiland

North Carolina (VS) heeft sinds kort gezelschap van een nieuw eiland. NASA legde het ontstaan van dit stukje land vast.

In november vorig jaar was de kust van North Carolina, een staat in het zuiden van de VS, in ‘verwachting’. Een paar maanden later was een nieuw eiland geboren dat bezaaid lag met schelpen. En deze ontwikkeling is op de gevoelige plaat vastgelegd door de NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bracht onlangs de beelden naar buiten.

Groot eiland

De onderstaande drie afbeeldingen zijn allemaal geschoten door het instrument Operational Land Imager dat is bevestigd aan Landsat 8. Deze satelliet vliegt in een baan om de aarde op een hoogte van 705 kilometer en legt onze planeet elke 16 dagen vast.

eiland

Van links naar rechts: beelden van de kust van North Carolina in november 2016, januari 2017 en juli 2017.

Het is niet uniek dat eilanden uit het niets lijken op te komen, maar Shelly eiland – inderdaad, zo genoemd vanwege de vele schelpen – is vanwege haar grootte best bijzonder. Het stuk land is namelijk meer dan een kilometer lang.

Golven

Hoe het kan dat Shelly eiland opeens aan het oppervlak verscheen? Geomorfoloog Andrew Ashton laat in een statement van de NASA weten dat dit een lastige vraag is. Toch geeft hij één mogelijke verklaring: “Het kan zijn dat water door een storm sedimenten meer naar het oppervlak bracht, waarna het waterniveau zakte en deze sedimenten zichtbaar werden. Golven zorgden er vervolgens voor dat er nog meer land op de sedimenten werd afgezet.”

De NASA laat verder weten dat de kustlijn van North Carolina altijd in beweging is. Sedimenten worden constant naar beneden en naar boven verplaatst door de golven. Het kan dus zijn dat Shelly eiland binnenkort weer is verdwenen. Laten we dus nog maar even genieten van de beelden.

Bronnen: NASA, Phys.org

Lees ook: 

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis