Vijf eilanden zijn verdwenen in de Grote Oceaan

Naomi Vreeburg

11-05-2016 13:00:28

vijf eilanden

Door de stijgende zeespiegel zijn deze eilanden helemaal onder water komen te liggen.

Bijna in iedere film over de Apocalyps zie je het voorbijkomen: hele stukken land die worden verzwolgen door de zee. Maar ook in het echie gebeurt dit. Australische onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat vijf eilanden in de Grote Oceaan volledig kopje onder zijn gegaan. Ze wijten dit aan de stijgende zeespiegel.

Door luchtfoto’s uit 1947 tot 2014 te bestuderen, kwamen de wetenschappers tot deze ontdekking. Ze bekeken voornamelijk 33 eilanden in de buurt van de Salomonseilanden. De vijf eilanden die al verzwolgen bleken te zijn, waren 1 tot 5 hectare groot en niet bewoond. Daarnaast zijn er nog zes eilanden (waarvan twee wel bewoond) die waarschijnlijk hetzelfde lot is beschoren. 20 tot 60 procent van het land is al weggevaagd op deze eilanden.

vijf eilanden

Dit zijn de vijf eilanden die zijn opgeslokt door de Grote Oceaan.

Nederland

En de stijgende zeespiegel is hier de boosdoener van, melden de onderzoekers. Ook paleo-klimatoloog Frank Peeters (VU Amsterdam) is hiervan overtuigd. Hij mailt dat afsmeltend landijs (Antarctica, Groenland en gletsjers) met name verantwoordelijk is voor deze zeespiegelstijging.

Moeten we in Nederland bang zijn dat onze Waddeneilanden ook onder water komen te staan? “Ook hier is het zo dat een stijgende zeespiegel een bedreiging is”, vertelt Peeters. “Ik heb wel het vertrouwen dat er oplossingen zullen worden gevonden voor een relatief klein rijk land als Nederland, maar voor andere landen zoals bijvoorbeeld Bangladesh, zullen de problemen veel moeilijker op te lossen zijn.”

Bronnen: Environmental Research Letters, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws