Scheidbaar vliegtuig moet levens redden

Naomi Vreeburg

2016-01-18 11:00:43

Een vliegtuig met een uitneembare cabine is ontworpen om mensen veilig naar de grond te krijgen bij een crash.

Vanaf 2012 zijn ruim 3000 mensen om het leven gekomen door een vliegtuigongeluk. Veel te veel vond (onder andere) de Rus Tatarenko Vladimir Nikolaevich en hij besloot een systeem te bedenken dat het aantal doden in de toekomst drastisch moet laten afnemen. Na drie jaar te hebben nagedacht, kwam hij onlangs met een idee: een splitsbaar vliegtuig.

In onderstaand filmpje kun je zien wat de Rus voor ogen heeft. Een capsule met daarin de passagiers zou bij een crash loskoppelen, waarna parachutes aan de cabine openklappen. Onderaan de uitneembare capsule zitten stootkussens die moeten zorgen voor een zachte landing – al kun je je voorstellen dat je nog een behoorlijke klap krijgt te verduren. In het prototype zitten ook een aantal bergruimtes voor de bagage van de reizigers, zodat hun kostbare spulletjes samen met de eigenaars worden gered.

Of het concept haalbaar is, blijft vooralsnog de vraag. De meningen zijn verdeeld. Een enquête uitgevoerd door Nikolaevich zou laten zien dat 95 procent van de ondervraagden het een goed idee vindt. Anderen geven aan dat het een duur systeem is en dat het concept het vliegtuig zwakker zou maken. Wat denken jullie? Laat een berichtje achter!

Bron: The IndependentPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende auto's - Leven na corona - Naaldloze injecties