Schildpad blijkt uit mond te plassen

KIJK-redactie

11-10-2012 16:00:05

Schildpad

Wetenschappers uit Singapore hebben ontdekt dat de Chinese weekschildpad urineert via zijn mond.

Een schildpad met een varkensneus die uit zijn bakkes pist. Het klinkt als een goor schepsel uit een fictieboek, maar hij bestaat echt. Net als de mens breekt de Chinese drieklauw eiwitten af in zijn lever, alleen leggen de daaruit vloeiende afvalstoffen een andere, nogal opmerkelijke route af.

De Chinese weekschildpad is volledig aangepast aan het leven in water en moerassen. Eenmaal op het droge moet hij zich behelpen met de middelen die hij heeft. Onderzoekers van de Nationale Universiteit van Singapore ontdekten dat het reptiel tijdens periodes op het land regelmatig zijn kop in een plas water steekt. Al snel bleek dat de schildpad zo zijn afvalstoffen kwijtraakt. Onder water trekt hij zijn mond ritmisch samen en via rijtjes kieuwen aan de binnenkant van zijn smoel urineert hij in het water.

Huisdier

De Chinese weekschildpad wordt massaal verkocht als huisdier of voedsel op markten in Oost-Azië. Voor de wetenschappers was het dan ook een koud kunstje om er een paar op de kop te tikken. Vervolgens werden ze in bakken water geplaatst en verzamelden de onderzoekers de urine uit het achterste van de schildpadden. Na analyse bleek dat de Chinese drieklauw slechts 6 procent van zijn urine via de nieren afscheidt; de rest gaat via de orale weg.

De schildpadden hadden trouwens geen last van een schaamtegevoel. Sommige exemplaren bleven wel honderd minuten onder water om hun behoefte te doen.

Bronnen: Journal of Experimental Biology, The Company of Biologists via EurekAlert!

Beeld: Monika KorzeniecPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar