Slijmzwam ontwerpt nieuw wegennet voor Nederland

kijkmagazine

18 November 2010 10:00

Een Britse informaticus zette een kolonie van de slijmzwam Physarum polycephalum op de locatie van Amsterdam en liet die vervolgens routes leggen naar andere Nederlandse steden.

Onlangs sprak KIJK met wetenschapper Andy Adamatzky over zijn intrigerende onderzoek, waarbij hij een schimmel de wegenkaart van Groot-Brittannië liet reproduceren. Vervolgens vroeg Adamatzky ons per mail: “Zouden jullie het leuk vinden als ik ook zo’n kaart voor Nederland maakte?” Uiteraard zeiden wij daar direct “ja” op.

Een van de resulterende kaarten:

Wat Adamatzky heeft gedaan: hij maakte een Nederland-vormige plaat, bedekt met het voedingsmiddel agar, en legde havervlokken op de locaties van 21 grote steden. Vervolgens plaatste hij een kolonie van de slijmzwam Physarum polycephalum op de plek van Amsterdam, en keek hij toe hoe die slijmdraden vormde richting de overige steden. Dat zou een bijzonder asfaltzuinig wegennet moeten opleveren.

Wat precies de conclusies zijn van het onderzoek, is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Adamatzky heeft de handen ineengeslagen met de Nederlandse wetenschapper Peter Sloot (Universiteit van Amsterdam) en samen werken ze momenteel aan een publicatie over de Nederlandse schimmelkaart. Wat daaruit komt, hopen we over een paar weken te melden.

Alvast een tipje van de sluier: Adamatzky liet niet alleen de slijmzwam een nieuw wegennetwerk ontwerpen, maar dompelde de kaart vervolgens ook deels onder in water om een overstroming van ons land te simuleren. Daarna bestudeerde hij de reactie van de slijmzwam hierop, om te bepalen hoe de resulterende migratiestromen naar andere Europese landen zouden verlopen.

Meer over de ‘schimmelcomputer’ van Adamatzky, alsmede vier andere onconventionele computers, lees je in KIJK 13/2010. Dit nummer ligt de winkel van 19 november tot en met 16 december. Het betreffende artikel werd geschreven door Bruno van Wayenburg.

Beeld: Andy Adamatzky/UWE Bristol


Meer Nieuws