Schoen zoekt mijn

André Kesseler

29 January 2014 11:00

Het Colombiaanse bedrijf Lemur Studio heeft een schoenzool ontwikkeld die landmijnen kan detecteren.

Door een langdurige strijd tegen de FARC en allerlei drugskartels liggen er verspreid over Colombia nogal wat landmijnen. En die hebben sinds 1990 meer dan 10.000 Colombianen ernstig verwond en nog eens tweeduizend mensen gedood. Een schoen die landmijnen detecteert, SaveOneLife genoemd, is dus een goed idee.

In de zool van de schoen zit een platte spoel op een dunne geleidende plaat. Samen met een ingebouwde microprocessor en een zendertje kan het systeem elektromagnetische velden opsporen. Op die manier kan SaveOneLife op 2 meter afstand landmijnen vinden. Als dat gebeurt, stuurt hij een waarschuwingssignaal naar een bandje om de pols van de drager. Die kan het explosief daarmee vervolgens lokaliseren.

3023674-slide-sol1

Lemur Studio zegt dat het systeem vooral is bedoeld voor boeren, soldaten en mensen die illegale drugsplantages moeten opruimen. Die gebieden zijn namelijk nogal eens ‘beveiligd’ met zelfgemaakte landmijnen. Volgens een woordvoerder is men in gesprek met het Colombiaanse leger om te kijken of dat het project financieel wil ondersteunen.

Bronnen: Lemur Studio, Discovery News

Beeld: Lemur Studio, Fast Company










Meer Nieuws