Schotland krijgt grootste getijcentrale

André Kesseler

20-06-2012 09:00:22

Voor de westkust van Schotland worden getijdeturbines in zee geplaatst die elektriciteit gaan opwekken.

Bij het eiland Orkney, ten noorden van Schotland, stond al een tijdje een ‘proefturbine’, die met een capaciteit van 1 megawatt genoeg elektriciteit opwekte voor vijfhonderd Schotse huishoudens. Dat beviel schijnbaar zo goed dat stroomleverancier Scottish Power in de buurt van de Schotse eilanden twee complete turbine farms wil aanleggen: een kleinere die 10 megawatt gaat leveren en een grotere voor 95 megawatt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De 30 meter hoge turbines worden gebouwd door het Noorse bedrijf Andritz Hydro Hammerfest. Dat soort forse constructies kun je niet zomaar ergens neerzetten. De getijdestroom moet de bladen met minimaal 2,5 meter per seconde kunnen laten draaien om voldoende rendement te halen. Maar de rotors mogen ook weer niet zo snel draaien dat ze als een soort blender continue planten en zeedieren aan stukken hakken.

Om te voorkomen dat de scheepvaart er last van heeft, komen de turbines op een diepte van 40 tot 100 meter onder de oppervlakte te staan. Overigens kunnen de rotorbladen zo worden gekanteld, dat de onderwatercentrales zowel bij het ingaande als bij het uitgaande getij stroom leveren. Scottish Power schat dat de aanleg van de twee parken zo’n 70 miljoen pond (78 miljoen euro) gaat kosten.

Bronnen: Andritz Hydro Hammerfest, Wired

Beeld: Andritz Hydro HammerfestPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis