Science in de kerstsfeer

KIJK-redactie

26-12-2015 13:00:07

Wat is het nadeel van Rudolfs rode neus? En zorgen kerstlampjes voor traag internet? Vier kerststudies.

Op het moment dat we onze den of spar optuigen en kerststerren en andere decoraties in huis halen, stromen ook de wetenschappelijke studies over kerst weer binnen. Hier de vier onderzoeken die ons opvielen.

Kerststress

Kerst is aangetoond slecht voor je, en dan hebben we het niet over het vele eten dat je deze kerstdagen naar binnen werkt. We hebben het over kerststress. Alle cadeautjes op tijd kopen, genoeg geld hebben voor de cadeautjes, sociale verplichtingen… Het zorgt ervoor dat de gemiddelde Europeaan minder tevreden is met zijn leven en meer negatieve emoties ervaart rondom de kerstdagen dan andere tijden van het jaar.

Er viel de onderzoekers ook iets anders op aan de data. Alle christenen, ongeacht hoe gelovig ze zichzelf vonden, hadden aanzienlijk minder last van het negatieve stresseffect van de kerstdagen dan de andere proefpersonen.

Kerstman

Amerikaanse kinderen zijn tot een jaar of acht dol op de kerstman – met een paar uitzonderingen natuurlijk. Maar waarom geloven de koters na deze leeftijd vaak niet meer in hem? Dit probeerden onderzoekers te achterhalen aan de hand van brieven die de kids stuurden naar de kerstman.

Hieruit blijkt dat de kinderen rond deze leeftijd steeds betere kennis krijgen over de fysieke realiteit. Zo vragen ze zich in hun brieven bijvoorbeeld af hoe het mogelijk is dat het dikke lichaam van de kerstman door de schoorsteen past. Ook worden ze zich bewust dat de bebaarde vent niet overal tegelijk kan zijn. Hoe kan Jantje dan op hetzelfde moment een cadeau hebben gekregen als Pietje? Dit wordt langzaam te onrealistisch voor de koters.

Wi-Fi

Je kerstverlichting zou ervoor kunnen zorgen dat je Wi-Fi in huis minder sterk is. Dit beweerde Ofcom, een Britse regulator van communicatie. Nu is het wel zo dat Wi-Fi-signalen moeite hebben met sommige obstakels zoals magnetrons of betonnen muren, maar je hebt wel erg veel kerstlampjes nodig om je draadloos netwerk te verstoren.

Risky Rudolf

Rudolf the red nosed reindeer had a very shiny nose! Volgens antropoloog Nathaniel Dominy is deze neus handig; rood licht zou het snelste door de mistige kerstlucht reizen en dus zou Rudolf een goede koplamp zijn voor de slee van de Kerstman.

Maar het levert het dier ook een probleem op. Rendieren hebben een complex systeem van hele kleine bloedvaatjes in hun neus die voorkomen dat het reukorgaan bevriest. Maar dit zorgt er wel voor dat andere delen van het lichaam warmte verliezen. Aangezien Rudolf een gloeiende neus heeft, is dit systeem nog rijker aan bloedvaatjes en zou zijn lichaam nog sneller warmte verliezen. “Hij riskeert hier misschien wel zijn leven mee”, zegt Dominy.

Bronnen: Applied Research in Quality of Life, Cognitive Development,  The Conversation, Frontiers of the Young Minds

Tekst: Naomi Jansen en Odette KnappersPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws