Securityscan in Sotsji zou emoties meten

KIJK-redactie

2014-02-17 13:00:51

Een terrorist kan nog zo onopvallend overkomen, maar een Russische emotiescanner hoort iemand met kwade bedoelingen er toch uit te pikken.

Voordat je de gloednieuwe trein in kunt stappen die je naar het Olympisch stadion van Sotsji brengt, moeten passagiers eerst door een metaaldetector en hun bagage moet door de röntgenscanner, net zoals op een luchthaven. Het grote verschil tussen de scans op een luchthaven en de securityscans in Sotsji, is dat de Russische scans de emoties van de passagiers proberen te meten. Op die manier hoopt de Russische beveiliging eventuele onopvallende terroristen te kunnen identificeren.

Het systeem is ontwikkeld door het Russische bedrijf Elsys Corporation. De scan maakt aan de hand van live videobeelden een computeranalyse van alle personen, waarbij de trillingen van spiertjes in het hoofd en de nek te meten. De trillingen van de spiertjes zijn volgens Elsys namelijk emotionele reflexen en staan ook in verbinding met het evenwichtsorgaan. Iemand die totaal niet opvalt, maar kwade bedoelingen heeft, zou dankzij de metingen van zijn mentale toestand toch door de mand vallen.

Tenminste, als het systeem werkt. Het steenkolenengels en de vrij wazige teksten op de website rond de technologie boezemen nou niet echt veel vertrouwen in…

Bron: Popsci

Beeld: Stefan Wermuth


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.