Sensors geven piano nieuwe dimensie

KIJK-redactie

13-07-2013 14:30:26

Pianotoetsen

In plaats van ze alleen maar in te drukken, kun je over de toetsen van de nieuwe TouchKeys heen glijden alsof het echte snaren zijn.

Met het keyboard TouchKeys, ontwikkeld door componist Andrew McPherson en een team deskundigen van de Queen Mary-universiteit te Londen, kunnen de geluiden van een snaarinstrument zoals een viool of gitaar worden nagebootst. Met behulp van sensors kan de muzikant vibrato (trillende tonen) laten horen en tonen laten ‘glijden’ zoals een echte rockgitarist.

In elke toets van de TouchKeys zitten 26 sensors die net als een touchscreen aanrakingen kunnen detecteren. Door met je vingers te wiebelen en over de toetsen te glijden, kun je de effecten van een snaar nabootsen. McPherson laat in onderstaand filmpje zien én horen welke nieuwe dimensie hij aan het klassieke instrument heeft gegeven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ‘TouchKeys’ is getest door acht pianisten, die de techniek heel snel oppikten. Voor anderen die de ‘gevoelige’ piano willen bespelen, gaat het team proberen het nieuwe instrument via crowdfunding op de markt te brengen.

Bron: New Scientist

Beeld: Scott Detwiler/CC BY SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar