5 moordende maniakken

KIJK-redactie

11 April 2019 08:59

KIJK 5/2019

Nederland heeft zo’n dertig seriemoordenaars gekend sinds we weten wat een seriemoordenaar is. Dit zijn vijf van de wreedste.

1) Willem van Eijk

Willem van Eijk begon tijdens zijn puberteit te dromen over het vermoorden van een vrouw. In 1971 wurgde hij een vijftienjarig meisje met haar sjaal. Hij maakte in totaal vijf slachtoffers.

2) Gerard Spruit

Gerard Spruit trok in de jaren zeventig met een kar vol Donald Ducks door de Amsterdamse straten en lokte daarmee kinderen naar zich toe. Hij doodde er twee.

3) Ronald Pieper

Ronald Pieper liep veertien jaar vrij rond na de moord op de Puttense Christel Ambrosius. Maar in 2008 werd hij alsnog gepakt dankzij een DNA-match. Drie jaar na zijn tweede moord.

4) Frans Hooijmaijers

Frans Hooijmaijers spoot anderhalf jaar lang patiënten van een zorginstelling in met grote doses insuline, waarna sommigen stierven. Hij werd in 1976 veroordeeld voor vijf moorden, maar zou er 259 hebben gepleegd.

5) Patrick Soultana

Patrick Soultana werd in 2014 veroordeeld voor twee moorden en één poging tot moord. Van een van zijn slachtoffers zaagde hij een voet af, die hij in een pot onder zijn schuur begroef.

Dit is een kader uit het artikel ‘Killers op hun retour’ te vinden in KIJK 5/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 april tot en met 15 mei.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Openingsbeeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Artikelen