‘SETI-signaal is van aardse oorsprong’

kijkmagazine

01-09-2016 10:30:13

RATAN-600

Volgens een officiële verklaring is het signaal dat wetenschappers op hebben gevangen met een Russische telescoop niet afkomstig van aliens.

De opwinding rond het mogelijke signaal van buitenaardse intelligentie waar we dinsdag over schreven, heeft niet lang mogen duren. In een officieel statement laat het Speciale Astrofysische Observatorium van de Russische Academie der Wetenschappen (SAO RAS) weten dat “het verwerken en analyseren van het signaal heeft laten zien dat het hoogstwaarschijnlijk van aardse oorsprong is”.

Militaire satelliet?

Wat dan precies die aardse bron was van het bewuste signaal, zegt de verklaring niet. (Her en der op internet wordt een militaire satelliet genoemd als een goede mogelijkheid.) Ook is onduidelijk waarom de presentatie over het signaal die het balletje in de media aan het rollen bracht dan toch recentelijk is rondgestuurd door de betrokken wetenschappers.

Maar goed, er lijkt dus weinig reden meer te zijn om te geloven dat dit signaal de geschiedenisboeken in gaat als het eerste contact ooit met een buitenaardse beschaving. Of de Russen hebben besloten de boel toch maar top secret te houden; dat kan natuurlijk ook…

Bron: SOA RASPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws