SHOT: zwierige zwerm flamingo’s

Laurien Onderwater

15-11-2018 08:59:18

Kleine flamingo’s leven in grote groepen die soms wel 30.000 vogels tellen. En wanneer zo’n zwerm besluit om weg te vliegen, ziet dat er prachtig uit.

Er is niets zo ontspannend als een warm bad. Daar zijn de kleine flamingo’s (Phoeniconaias minor) het helemaal mee eens. Ze scharrelen dan ook vol overgave rond in het Natronmeer in Noord-Tanzania, waar het water temperaturen van boven de 40 graden Celsius bereikt.

De roze vogels komen graag naar dit zoutmeer, omdat de spirulina er groeit – een type blauwalg dat de vogel eet. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bevat deze blauwalg rode pigmenten, en dat zorgt onder meer voor de roze kleur van de flamingo’s.

Mensen kunnen overigens maar beter geen duik in het Natronmeer nemen. Het water is er zo basisch (het tegenovergestelde van zuur) dat het flinke brandwonden kan veroorzaken.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © Phillip Chang/Solent News & Photo Agency

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 10/2018.

Beeld: Phillip Chang/Solent News & Photo Agency

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's