SHOT: kleurrijke routekaart

Naomi Vreeburg

13-11-2019 10:59:06

routekaart

Wie goed naar de vorm van deze kleurenbom kijkt en over enige anatomische kennis beschikt, ziet al snel wat op de foto is afgebeeld.

Juist, een nier – van een muis. Althans, een kaart van een muizennier gemaakt door middel van Diffusion Tensor Imaging (DTI). Dit is een MRI-techniek waarmee wetenschappers de watermoleculen kunnen volgen die door de nierbuisjes stromen. Deze moleculen zijn afkomstig van de vloeistof die door de nier reist en afvalstoffen oppikt en afvoert in de vorm van urine.

Maar vanwaar de verschillende kleuren? Die tonen de wetenschappers in welke richting de watermoleculen stromen. Een prachtige plaat, zo vond ook de jury van de jaarlijkse BMC Research Progress-fotowedstrijd waar radioloog Nian Wang er in 2018 de eerste plek mee in de wacht sleepte. En nu krijgt zijn foto ook nog een ereplaats in KIJK. Wat wil een mens nog meer?

© Nian Wang

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 9/2019.

Beeld: Nian Wang

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen