Ook wespen kunnen bellen blazen

Laurien Onderwater

25 April 2018 08:59

wespen

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Deze kleine wesp vormt bubbels met zijn mond en dat zorgt voor deze prachtige foto.

Was je als kind ook lange tijd zoet met bellen blazen? Het blijkt dat niet alleen mensen dit doen: ook wespen zijn er bedreven in. En dan niet omdat ze het leuk vinden, maar om hun nesten intact te houden.

Voor dag en dauw

’s Ochtends vroeg zijn wespennesten vaak bedekt met een laagje dauw. Te veel water kan ervoor zorgen dat de nesten, die van fijngekauwde houtvezels zijn gemaakt, instorten. Daarom moeten de wespen er als de kippen bij zijn. Ze zuigen het water van het oppervlak van hun nesten en spugen het vervolgens uit in de vorm van perfecte bellen. Deze foto is extra bijzonder, want op de achtergrond staat een roos. En die zie je verkleind terug in de waterbel. Als dat niet mooi is, weten wij het ook niet meer.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 2/2018.

Beeld: Lim Choo How/Caters/BSR

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's