Sidderaal ingezet om kerststemming te verhogen

Naomi Vreeburg

06 December 2019 12:59

sidderaal sidderalsoorten

Wanneer sidderaal Miguel Wattson een elektrische schok produceert, licht de kerstboom naast zijn aquarium op.

Sinterklaasavond is officieel voorbij en voor veel mensen is dit de cue om een kerstboom in huis te halen en op te tuigen. En gezellige lichtjes horen er naast kerstballen en een piek uiteraard in. Hup, stekker in het stopcontact en de tientallen lampjes zorgen voor een heerlijke kerstsfeer. In het Tennessee Aquarium (VS) helpen de elektrische schokken van een sidderaal de boom oplichten.

Lees ook:

Fel en zwak

De sidderaal, die ‘luistert’ naar de naam Miguel Wattson (see what they did there?), produceert regelmatig kleine schokken om te navigeren of te communiceren met soortgenoten. Het dier brengt krachtigere schokken voort als het eten krijgt voorgeschoteld.

Deze elektrische uitbarstingen worden overigens niet direct gebruikt om de kerstboom te laten fonkelen. Een sensor die is bevestigd aan het aquarium van Miguel pikt de schokken op en geeft een elektrisch signaal door aan de boom. De lichtjes knipperen vervolgens; fel als de schok van de sidderaal groot is, zwak als het een kleinere uitbarsting betreft.

Miguel Wattson heeft overigens ook al sinds 2014 een eigen twitteraccount waar uitlatingen als ZAP!, SHAZAM! En ka-BLAMEROO! verschijnen als de vis een schok produceert.

Extra volgers

Het Tennessee Aquarium is niet de eerste die met dit idee op de proppen komt. Het Living Planet Aquarium in Utah (VS) haalde in 2012 hetzelfde geintje uit, evenals een Japans aquarium in 2015. Niet zo origineel dus, maar de stunt zal Miguel vast weer wat meer volgers op Twitter opleveren. Al zal hem dat geen ene moer schelen.

Bronnen: The Guardian, Popular Mechanics

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Filmpjes