Sidderalen zijn schokkender dan we dachten

Laurien Onderwater

07-06-2016 16:00:13

Sidderaal kan uit het water springen

Dit dier is niet tevreden met alleen onder water schokken uitdelen. Daarom springt hij ook het water uit om prooien te verdoven.

Dat je sidderalen (Electrophorus electricus) in het water beter kunt vermijden, hoeven we je niet te vertellen. Maar nu ben je zelfs aan de waterkant niet veilig, want de glibberige vissen kunnen je vanuit het water bespringen en zelfs een zwaardere schok bezorgen dan onder water.

Toevallig

Bij toeval kwam onderzoeker Kenneth Catania tot deze ontdekking. Hij zag de sprongen voor het eerst toen hij een sidderaal naar een ander aquarium in zijn lab wilde verhuizen.

Hiervoor gebruikte Catania een metaal-omrand visnet. In eerste instantie dacht hij dat de vis het net wilde ontduiken. Des te groter was de verrassing toen de aal voor de helft uit het water sprong en met zijn kin langs het net wreef om een schok af te leveren.

Catania zette een experiment op met verschillende objecten om te kijken hoe de sidderalen zouden reageren. In de objecten zaten LED-lampjes verwerkt die oplichtten zodra er stroom op stond. Onderstaand filmpje laat het resultaat van zijn proef zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aangepast dier

Sidderalen kunnen de amplitude van hun schokken niet aanpassen tijdens een stroomstoot. Om de prooi toch een zo zwaar mogelijke schok te geven, springt de aal uit het water en drukt zijn kin tegen het slachtoffer aan.

Catanie denkt dat dit typerende gedrag van de sidderaal een geëvolueerde aanpassing is aan het leven in de Amazone. Tijdens het droge seizoen staat het waterpeil erg laag, waardoor veel alen ‘opgesloten’ zitten in een kleine poel en staan blootgesteld aan roofdieren.

Bronnen: PNAS, New Scientist, IFLScience

Beeld: CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis